Botoks

Son yıllarda estetik amaçlı Botoks uygulamalarından güvenli ve başarılı bir şekilde faydalanılmaktadır. Bunun yanı sıra, tıp dünyasında uzun yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde botoks uygulaması yapıldığı bilinmektedir. Cerrahi bir işlem olmadığından, sıklıkla tercih edilen rahat ve güvenli bir ameliyatsız estetik yöntemdir.

Botoks nedir?

Botoks, Clostridium botulinum bakterisinin oluşturduğu tıbbi bir proteindir ve botulinum toxin kelimelerinin kısaltılmış hali olarak adı geçmektedir. Uzman kişilerce ve doğru şekilde uygulandığında, tedavi edici ve onarıcı etkisi yüksek olan bir maddedir.

Botox Kullanım alanları nelerdir?

Yan etkisi olmayan ve cerrahi müdahale gerektirmeyen bu tedavi yöntemi, kırışıklıkların giderilmesinde, kaşların kaldırılmasında, aşırı terlemenin önlenmesinde ve migren tedavisinde güvenle uygulanabilmektedir.

İstemsiz diş gıcırdatma ve sıkma anlamına gelen Bruksizm tedavisi ve ameliyatsız çene estetiğinde de kullanılan botoks için Masseter Botoks sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Dudağına botoks uygulanan kadın

Botoks hangi bölgelere uygulanır?

  • Göz çevresindeki çizgi ve kırışıklıklar (kazayağı çizgileri)
  • Alın bölgesindeki çizgi ve kırışıklıklar
  • Kaşların arasındaki çizgiler
  • Kaş şeklinin değiştirilmesi, uçların kaldırılması
  • Dudaklara burundan uzanan dikey çizgiler ve kırışıklıklar
  • Ağız kenarından buruna veya çeneye doğru uzanan çizgiler ve kırışıklıklar
  • Boyun ve dekolte bölgesindeki çizgi ve kırışıklıklar
  • Çenedeki çizgi ve kırışıklıklar
  • Yanaktaki sarkmalar (Nefertiti lifting)
  • Yüzdeki asimetri
  • Gülüşteki asimetri
  • Gülerken üst dişetinin fazla belirgin olması

Botoksla kırışıklık tedavileri

Derin, orta veya ince çizgileri ortadan kaldırmak için ameliyatsız olarak uygulanan bu güvenli medikal estetik tedavi yöntemi, göz çevresindeki kırışıklıklarda, kaş arası ve alın çizgilerinin giderilmesinde alt ve üst dudaktaki dikey çizgilerde özellikle tercih edilir.

Kişinin kendi mimik özelliklerine uygun olarak yapıldığı zaman, çizgilerde gözle görülür bir düzelme sağlayarak yüze tazelenmiş doğal bir ifade verir.

Botoks uygulaması nasıl etki eder?

Botoks, deriye bağlı yüzeysel kasları gevşeterek, kırışıklıkları rahatlatmak ve yumuşatmak için uygulanır. Kasların gevşemesi ile daha fazla kırışıklık oluşması engellendiği gibi daha taze bir görünüm ortaya çıkar. Tekrarlandıkça daha uzun süreli etkiye sahip olarak ciltteki kırışmayı yavaşlatır.

Botoks uygulaması aynı zamanda, çene kaslarını rahatlatarak yüzdeki genel gerginliği de azaltır. Böylece stres ve diş sıkma sorunu için de faydalı olur

Botoks Kimlere Uygulanabilir?

Hamilelik ve emzirme döneminde olanlar ve kas problemi yaşayan hastalar haricinde, bu uygulama isteyen herkese yapılabilir. Son derece güvenilir bir yöntem olmasına karşın, uygulama sonrasında kişinin cilt tipine bağlı olarak ufak geçici kızarıklıklar oluşabilir ya da hafif baş ağrısı yapabilir.

Botoks Nasıl Uygulanır?

Gerek duyulan bölgelere ince uçlu bir enjektör ile uygulama yapılır. Uygulanacak doz kişinin ihtiyacı ile ilgili olarak, uygulayıcı hekim tarafından belirlenir.

Botoks Sonrası Yapılmaması Gerekenler

Uygulama sonrası en az 4 saat kadar, yüz üstü yatılmamalı, baş öne doğru aşırı derecede eğilmemeli, yine en az 4 saat makyaj yapılmamalıdır. Aynı gün banyo yapılabilir fakat sauna, hamam gibi yüksek sıcaklıktaki ortamlardan sakınılmalıdır.

Botoksun Etkisi Ne Zaman Görülür?

Botoks etkisi uygulamanın ardından yaklaşık 3-5 gün içinde görülmeye başlanır. Tam etkinin oluşması en geç 15 günde gerçekleşir.

Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Uygulamanın etkisi 4-6 ay kadar sürer. Düzenli tekrarlanan uygulamalar etkinliğin derecesini ve süresini arttırır.

Botoks Kalıcı bir yöntem mi?

Cerrahideki gibi kalıcı etkisi olan bir yöntem olmadığından, kişinin ihtiyacına göre tekrar etme gerekliliği belirlenmelidir. Mimik kullanımının derecesine ve cilt tipi özelliklerine göre uygulamanın belirli aralıklarla tekrarlanması gerekebilir.

Botoks Uygulaması Ne Sıklıkla Tekrarlanır?

İhtiyaca göre değişmekle beraber, genellikle 4 ila 6 ayda bir tekrarlanır ve bu yineleme uygulamanın etkisini daha kalıcı kılar. Düzenli uygulanmasının en büyük avantajı, uygulanan bölgedeki kas kasılmasını engelleyerek bölgeyi mimik yapmamak üzere eğitmesidir. Böylece uygulama sıklığı zamanla azalmaktadır.

Botoks fiyatları

Clostridium Botulinum adlı bakteri tarafından üretilen bir toksin olan Botoks, laboratuvarda özel işlemlerden geçirilerek insanlarda güvenle kullanılabilir hale getirilmektedir. Bu sebeple maliyeti yüksek olan bir üründür.

Uygulama bölgesinin çokluğu ve ihtiyaca göre kullanılacak olan malzeme miktarına göre de ücretlendirme değişkenlik gösterir. Genele oranla hesaplı görünen uygulamalar iyice araştırılmalı, uygunsuz ürün veya kasıtlı olarak yetersiz doz kullanılması durumuna karşı dikkatli olunmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Botoks Ağrılı Bir İşlem Midir?

Botoks, oldukça ince uçlu enjektörlerle uygulanır. Uygulama öncesi ve sonrası anestezik krem veya buz kullanılarak, herhangi bir ağrı ya da acı hissi duyulması engellenir.

Botoksun Yan Etkisi ve Zararı Var Mı?

Botoks, estetik amacıyla uzun yıllardır kullanılmaktadır ve kanıtlanmış bir yan etkisi yoktur. Enjeksiyonla uygulanmasından dolayı ciltte hafif, nokta şeklinde kızarıklıklar görülmesi mümkündür. Bunlar kalıcı veya ağrılı değildir, yaklaşık 1-2 saat içerisinde yok olur.

Her işlemde olduğu gibi, ehil olmayan ellerde, uygunsuz ürün ve doz kullanımı ise istenmeyen sonuçlar yaşanmasına sebep olabilir.

Masseter botoks nedir?

Masseter, çenemizin iki yanında bulunan çiğneme kaslarının adıdır. Sürekli yapılan çiğneme hareketi veya sert şeyler çiğnemek masseter kasının büyümesine sebep olabilir. Stres kaynaklı diş sıkma hareketi, yani Bruksizm de çene kaslarımızın genişlemesine yol açabilir.
V hattı/V-line botoksu da denilen Masseter botoksu, çiğneme kasına (masseter) enjekte edilir. Burada amaç kasın zayıflamasını ve küçülmesini sağlamaktır. Sonuçta ise yuvarlak ve kare yüz şekilleri incelerek üçgen, oval ya da kalp şekline dönüştürülebilir.

Botoks yaptırmayı bırakırsam kırışıklıklarım çok daha kötü olur mu?

Botoks yaptırmayı bıraktığınızda kırışıklık görünümü daha kötü olmaz. Hatta uzun süre mimik hareketinden korunmuş olan bölgede daha az kırışıklık görülür. Ancak sürekli botoks uygulanan kaslar zamanla zayıflamış olacağından, ilgili bölgede gevşeklik veya hafif sarkma hissedilebilir.

Kimlere botoks uygulanmaz?

  • Botulinum toksin ve ürün içeriğine karşı alerjisi olanlar
  • Enfeksiyon geçirmekte olanlar
  • Kas ve sinir sistemi rahatsızlıkları olanlar
  • Hamileler ve emziren anneler
  • Kırışıklık ve sarkmaların seviyesi için botoksun yeterli sonuç vermeyeceği kişiler
  • Tekrarlayan botoks uygulaması sonrası, toksine karşı direnç geliştirmiş olan kişiler
  • Yüz mimiklerini ve yüz ifadesini etkin ve profesyonel anlamda kullanan kişiler

Botoks yaptırırken nelere dikkat etmeliyim?

Botoks uygulaması mutlaka bir doktora danışılarak, size uygunluğu, faydaları ve olası zararları konusunda bilgi alınarak yapılmalıdır. Deneyimli ve konusunda uzman kişiler tarafından uygulandığı sürece, olumsuz durumlar yaşanma ihtimali ortadan kalkacaktır. Kullanılacak olan ürünün kalitesi mutlaka araştırılmalıdır.

Güvenilir bir doktordan görüş alınarak, işlemin ardından sizde oluşabilecek yararları ve zararları öğrenerek karar vermek, çok daha doğru olacaktır.

Botoks yılan zehiri midir?

Botoks yılan zehiri değildir. Clostridium Botulinum adlı bakteri tarafından üretilen, bir nörotoksindir. Bu bakteri besinlerde çoğaldığında toksini ile “botulizm” denilen gıda zehirlenmesine yol açabilir. Ancak, söz konusu toksin laboratuvar ortamında özel işlemlerden geçirilip zayıflatılmakta ve böylece insanlarda güvenle kullanılabilir hale getirilmektedir.

Botoks sağlık bakalığından onaylı bir ilaç mıdır?

Botoksla kırışıklıkları giderme tedavisi Avrupa ülkelerindeki kurumların yanı sıra 2002 yılında Amerikan Besin ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onaylanmıştır.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olarak uygulanmasına izin verilen Botoks ürünleri vardır. Fakat maalesef bunların dışında, bakanlık onaylı olmayan uzak doğu kökenli ürünler de kullanılmaktadır. Botoks uygulaması yaptırmadan önce mutlaka seçtiğiniz kurumdan konu hakkında detaylı bilgi isteyiniz.

Botoks enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?

Kırışıklık giderici kremlerle botoks uygulamasının etki mekanizmaları farklıdır. Kremler cildi besleme, nemlendirme gibi faydaları sayesinde yüzeysel olarak kırışıklık oluşumunun gecikmesine destek olabilirler. Botoks ise hekim tarafından enjeksiyonla kas içerisine uygulanır ve kırışıklığa yol açan kasların çalışmasını geçici olarak engelleyip bir süreliğine ciltte kırışma oluşmasına engel olur.

Botoks yaptırıldıktan sonra, yatış pozisyonu önemli mi?

Uygulamanın ardından en az 4 saat yüzüstü yatmamak ve öne eğilmemek gerekir. Gece uykusunda ise mümkünse yüksek bir yastıkla ve sırt üstü pozisyonda yatmanız tavsiye edilir.

Botoks yaptırıldığında yüz ifadesi kaybolur mu?

Botoks uygulamasında doz ayarı konusunda hassasiyet gösterilir ve doğru bölge seçimi yapılırsa, doğal bir görünüm elde etmek ve yüz ifadesinin bozulmamasını sağlamak mümkündür. Bu nedenle kişiye özel değerlendirme yapabilecek, konusunda deneyimli bir uzman tarafından uygulanması önemlidir.

Botoks sonrası spor yapılır mı?

Spor ve egzersizleri botoks uygulamasından birkaç saat önce bitirmeniz ve sonrasında en az 24 saat boyunca spor yapmamanız önerilir. Çünkü enjeksiyon bölgelerine herhangi bir şekilde uygulanan basınç, botoksun enjekte edildiği alandan kaymasına neden olabilir.

Uygulamanın ardından en az dört saat eğilme ve uzanma gibi basit hareketlerden, yoğun aktiviteden kaçınmak ve botoksun kas içine yerleşmesi için zaman tanımak gerekir. Spor yaparken alnınızı silmeniz ya da kullanacağınız baş ve yüz ekipmanları da enjeksiyon alanlarında basınca sebep olabilir.

Spor ve egzersiz esnasında kan akışının hızlanması da botoksun yer değiştirmesine sebep olabilir ve etkisini çevredeki kaslara taşıyabilir. Ayrıca, kan basıncının artması ödem ve morarmalara da yol açabilir.

Botoks sonrası neler yapılmaz?

Tüm enjeksiyonlu işlemlerden sonra kaçınılması gereken durumların yanı sıra, botoks uygulamasından sonra dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:

  • 24 saat boyunca makyaj uygulanmamalıdır.
  • 3 gün boyunca havuza girilmemelidir.
  • 24 saat süreyle başı öne eğmekten, baş pozisyonu egzersizlerinden kaçınılmalıdır.
  • En az 24 saat boyunca spor ve yoğun fiziksel aktivitelere ara verilmelidir.
  • 1 hafta boyunca cilt bakımı, yüz masajı yapılmamalıdır.
  • Kimyasal Peeling, Mikrodermabrazyon ve diğer cilt soyma işlemleri uygulanmamalıdır.
  • Aşırı soğuk ve sıcaktan, güneşlenmekten kaçınılmalıdır.
  • Uygulama bölgesine dövme yapılmamalıdır.
  • İşlem bölgesine basınç uygulanmamalıdır.
  • Alkol ve kafein tüketimine 3 gün ara verilmelidir.

Alın ve göz çevresine yapılan botoks uygulamasının hemen sonrasında, uçakla seyahat edenlerde göz kapağı düşüklüğü görüldüğü bildirilmiştir. Bu nedenle uçak seyahatinden hemen önce botoks uygulatmaktan kaçınılmalıdır.

Aynı gün cilt bakımı yaptırabilir miyim?

Eğer gerekiyorsa cilt bakımını uygulamadan önce yaptırmalısınız. Çünkü botoks uygulamasından sonra ez az 1 hafta süreyle cilt bakımı ve yüz masajı yaptırmanız tavsiye edilmez.

Botoks sonrası ağrı kesici içilir mi?

Bazı kişilerde uygulama yapılan bölgede hafif ağrı hissedilebilir. Genellikle 24 saatten az bir sürede kendiliğinden sona erer ve gerekirse kan sulandırmayan basit ağrı kesiciler ile tedavi edilebilir.

Botoksun yan etkileri nelerdir?

Sürekli ve gereğinden fazla uygulanması durumunda botoksun kaslarda hacim kaybına yol açtığına dair bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bunun sebebi kullanılmayan kasların zamanla küçülmeye başlamasıdır. Özellikle göz çevresi ve mimik kaslarına, alın ve şakaktaki kaslara fazlaca tekrarlanan botoks uygulaması, kaslardaki hacim kaybı nedeniyle, yüzeydeki yumuşak dokunun daha hızlı sarkmasına neden olabilir.

Yüzün üst bölümündeki uygulamalardan sonra nadiren göz kapağı düşebilmektedir. Bu yan etki işlemin 2 hafta sonrasında da gelişebilmektedir. Sebebi ise toksinin üst göz kapağını açan kasa etki göstermesidir. Bunu önlemek için toksin kaşın 1 cm altına ve midpupillar hattın dışına uygulanmamalıdır.

Toksinin hedef bölgenin dışına yayılması sonucu da, istenmeyen etkiler görülmesi söz konusu olabilmektedir. Botulinum toksinin uygulanması sırasındaki enjeksiyon işlemi nedeniyle ya da uygulama tekniği ve alanına bağlı olarak, bazı yan etkiler gelişebilir.

Geçici süreyle görülebilen olası yan etkiler:

  • Enjeksiyon alanında hafif batma, yanma, ağrı ve ödem
  • Hafif baş ağrısı
  • Deri altı kanaması
  • Kaşıntı veya ciltte kabarıklık
  • Kaş seğirmesi
  • Ağız etrafında asimetri
  • Asimetrik gülüş
  • Boyun kaslarında zayıflama
  • Kaş ve göz kapağı düşmesi (Pitoz)
  • Göz kapağının kapanmasında güçlük
  • Çift veya bulanık görme
  • Gözyaşı azalması
  • Yutma güçlüğü
  • Konuşma güçlüğü
  • Bazı seslerin çıkarılmasının zorluğu

Dudağa botoks yapılır mı?

Yaşlılık belirtileri ilk olarak göz çevresinde, ikincil olarak ise dudak çevresinde ortaya çıkar. Bu bölgedeki kırışıklıklar için botoks uygulanabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak dudak bölgesinde hacim kaybı da görülebilir. Bu durumda dudağa hacim kazandırılıp, dolgunluk vermek için dolgu enjeksiyonu uygulanması gerekir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için dudak dolgusu sayfamız ilginizi çekebilir.

Dudak çevresi kırışıklıklarında botoks enjeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Fazla mimik kullanımı, gülümseme hareketi, sigara içme, yaş alma veya genetik faktörlerle, dudak üzerinde dikey çizgiler ve dudak kenarlarında gülümseme çizgileri oluşmaktadır. Dudak çevresinde botoks ile kırışıklık tedavisi, ince uçlu iğnelerle ve küçük dozlarla uygulanarak, dudağa daha genç bir görünüm kazandırır.

Baby botoks nedir?

Baby botoks için kullanılan madde yine botulinum toksin, yani botokstur. Uygulama yöntemi de aynıdır. Bildiğimiz botoks uygulamasından tek farkı, kırışıklığa etki edebilecek mümkün olan minimum dozların kullanılması sayesinde, mimikler kaybolup, yüz ifadesi bozulmadan, doğal bir güzellik yaratılmaya çalışılmasıdır.

İlgili İçeriklerimiz

Masseter Botoks

Masseter Botoks Nedir? Kimler Masseter botoksu yaptırabilir? Masseter Botoks hakkında tüm bilmek istedikleriniz için tıklayın, detaylı bilgi alın.

Devamını Oku

Aşırı Terleme Tedavisi

Terleme, aşırı efor harcadığımız, heyecan veya korku hissettiğimiz anlarda da ortaya çıkabilen veya vücut ısımızın aşırı arttığı durumlarda vücut ısısını düşürmek için ortaya[...]

Devamını Oku

El ve Ayak Terlemesi

Sosyal yaşantımızda ve psikolojik durumumuzda sorunlara yol açabilecek düzeyde, aşırı el ve ayak terlemesi sıklıkla gözlemlenen bir durumdur.

Devamını Oku

Koltuk Altı Terlemesi

Terleme sağlıklı bir vücut tepkisidir. Aşırı terleme ise bir rahatsızlık sebebi olabilir. Koltuk altlarında oluşan aşırı terleme hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlığımızı[...][...]

Devamını Oku
;