Migren Tedavisi

Migren, baş ağrısı çeken hasta

Botoks uygulaması denince ilk akla gelen estetik uygulamalar olsa da, uzun yıllardır tıp alanında bir çok konuda tedavi maksadıyla etkin olarak kullanılan bir yöntemdir. Bir çok kişinin kabusu haline gelmiş olan Migren hastalığı için de, kolaylıkla ve etkili olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Migren Nedir?

Migren, genellikle ataklar halinde seyreden yoğun bir baş ağrısı şeklidir. Bazı durumlarda yaşanan ağrıya, ışık ve sese karşı hassasiyet, bulantı veya kusma da eşlik edebilir.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren ağrısı genelde zonklama şeklinde kendini gösterir. Başın bir bölümünde, şakak, ense, alında olabileceği gibi tamamında da hissedilebilir. Orta veya aşırı şiddette olabilir. Ağrının beraberinde ışıktan ve sesten rahatsız olma, bulantı ve baş dönmesi görülebilir. Kişide kokuya karşı hassasiyet, iştah değişikliği, tatlı yemeye eğilim gerçekleşebilir. Asabiyet, depresif ruh hali ve benzeri gibi psikolojik belirtileri de bulunmaktadır.

Migrenin Nedenleri

Migrenin genetik, santral, nöronal ve vasküler sebepleri vardır. Ayrıca biyokimyasal ve fizyolojik risk faktörleri de bu hastalığa zemin hazırlar. Beyindeki sinirler ve damarlarda meydana gelen değişimlerden dolayı ortaya çıkar. Bir atak tetiklendiğinde beyinde migren oluşturan bölge harekete geçerek kan damarlarının genişlemesine ve sinirlerin inflamasyonuna yol açar. Ardından beyinde yer alan trigeminal sinirin aktive olmasıyla migren oluşur.

Migren Tanısı Nasıl Konulur?

Migren tanısının koyulabilmesi için hastada baş ağrısına sebep olan bir başka sorunun olmadığına emin olunması gereklidir. Bu nedenle ağrı öyküsü, sıklığı, devam süresi, diğer bulguların varlığı ve nörolojik muayenenin değerlendirilmesi şarttır.

Migren Nasıl Tedavi Edilir?

Ağrının sıklığı ve şiddetine göre, düzenli ilaç kullanımı ya da anlık ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağır vakalarda düzenli kullanılan ilaçlar ağrı kesici niteliğinde olmayıp beyne etki ederek atağın oluşmamasını amaçlarlar. Sıklıkla ağrı kesici kullananlar ise mide ve böbrek gibi organlar üzerindeki olumsuz etkilerini yaşayabilirler. Günümüzde güvenilir ve etkili bir yöntem olan botoksla tedavi de yaygın olarak uygulanmaktadır. Migren tedavisine destek olarak, düzenli uyku, düzenli beslenme, rahatlama teknikleri ve egzersiz de önerilir.

Botoksla Migren Tedavisi

Kas gevşetici etkisi iyi bilinen botoks, uygulandığı sinir sonlanma bölgelerinde nörotransmitter salınımını engelleme özelliğine de sahip olması sayesinde, migren ağrılarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

Migren Tedavisinde Botoks Nasıl Uygulanır?

Botoks tedavisinde alın, her iki şakak, boyun ve omuz bölgesindeki 31 noktadan cilt altına ince uçlu enjektörle uygulama yapılır.

Migren Tedavisinde Botoks Hangi Bölgelere Uygulanır?

Migren hastalığında uygulanan Botoks ile tedavi yönteminde ense, alın, şakak, ve boyunda, sinirlerin sonlandığı bölgelere enjeksiyon uygulanmasıyla olumlu sonuçlar elde edilmektedir.

Kimlere Uygulanabilir?

Botoks uygulaması çocuklar, hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar dışında tüm kronik migrenli kişilere uygulanabilir.

Kimlere Uygulanamaz?

Botoks uygulaması yapılmasına engel olacak olan nörolojik rahatsızlığı olanlara, çocuklara, gebelik ve emzirme döneminde olan kişilere uygulanmaz.

Kalıcı Bir Yöntem Mi?

Bazı vakalarda olumlu etkinin sürekliliği için enjeksiyon tekrarlanması gerekirken, bazı vakalarda olumlu etki bir kaç yıl süresince devam etmektedir. Uzman kararı ile gerekli bölgelere ek doz uygulaması yapılabilmekte ve başarılı sonuçlar alınarak hasta kronik migrenle vedalaşabilmektedir.

Ne Sıklıkla Tekrarlanır?

Kronik migren tedavisinde botoks enjeksiyonları ilk yılda üç aylık aralıklarla uygulanır. Sonrasında yapılacak olan enjeksiyon süreleri hasta özelinde ihtiyaca göre planlanır.

Yan Etkisi Ve Zararı Var Mı?

Nadir olarak görülebilecek olan yan etkiler şişlik, kızarıklık ve hassasiyet olabilir. Şişlik ve ağrı oluşmasını engellemek için uygulama esnasında buz kompresi yapılabilir. Kalıcı bir zarar oluşması söz konusu değildir.

Sıkça Sorulan Sorular

Botoks Migren Tedavisinde Nasıl Kullanılmaya Başlandı?

Yüz bölgesindeki kırışıklıkları giderme amacıyla botoks uygulanan migren hastalarının, uygulama sonrası baş ağrılarında ciddi bir azalma gerçekleştiği fark edildi. Yapılan araştırmalardan elde edilen bilimsel kanıtlar üzerine botoks enjeksiyonlarının kronik migren hastalarında tedavi amacı ile kullanımı 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de, 2011 yılında da Türkiye’de onaylandı.

Migren Ataklarını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Kişiye göre farklılık gösterebileceği için hastanın kendi migren tetikleyicilerini saptaması önemlidir. Bazı gıdalar, açlık, susuz kalmak, az ya da fazla uyumak, yoğun egzersizler, uzun süreli yolculuklar migren ağrısını tetikleyebilir. Çevresel etkenler parlak ışıklar, keskin kokular ve iklim değişiklikleri, duygusal ve psikolojik faktörler, hormonal değişimler migreni en çok tetikleyenler unsurlar arasındadır.

Migrende Botoks Ağrılı Bir İşlem Midir?

Öncesinde lokal anestezi yapılması ve çok ince uçlu iğnelerin kullanılması nedeniyle bu uygulama sırasında hiçbir ağrı veya acı hissedilmemektedir.

Kronik Migrende Botoks Ağrıyı Nasıl Tedavi Ediyor?

Kronik migrende botoks sinir uçlarından salınarak ağrıya neden olan kimyasal ileticileri bloke ederek, cilt altındaki sinir uçlarından santral sinir sistemine ulaşan ağrı yollarının aktive olmasını engellemekte ve ağrı beyne ulaşmadan kontrol edilmektedir.

Botoksla Migren Tedavisinde Hastanede Yatmak Gerekir Mi?

Uygulama süresi yaklaşık 5-10 dakika olan bir işlemdir ve hastanede yatmayı gerektirmez. Uygulama sonrasında hasta hemen günlük hayatına dönebilir.

İlgili İçeriklerimiz

Botoks

Son yıllarda Botoks uygulamalarından, estetik amaçlarla güvenli ve başarılı bir şekilde faydalanılmaktadır.

Devamını Oku

Koltuk Altı Terlemesi

Terleme sağlıklı bir vücut tepkisidir. Aşırı terleme ise bir rahatsızlık sebebi olabilir. Koltuk altlarında oluşan aşırı terleme hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlığımızı[...][...]

Devamını Oku

Masseter Botoks

Masseter Botoks Nedir? Kimler Masseter botoksu yaptırabilir? Masseter Botoks hakkında tüm bilmek istedikleriniz için tıklayın, detaylı bilgi alın.

Devamını Oku

Aşırı Terleme Tedavisi

Terleme, aşırı efor harcadığımız, heyecan veya korku hissettiğimiz anlarda da ortaya çıkabilen veya vücut ısımızın aşırı arttığı durumlarda vücut ısısını düşürmek için ortaya[...]

Devamını Oku
;