Meme Dikleştirme

Meme Dikleştirme

Göğüslerinizin sarkma durumunu tespit etmek için meme uçlarınızın konumuna bakarak karar verebilirsiniz. Eğer uçlar meme altı kıvrımının üzerinde ise her şey yolundadır. Meme ucu bu kıvrımın seviyesindeyse ”hafif” derecede, altına inmiş ise “ileri” derecede meme sarkıklığı var demektir.

Bu durumda meme dikleştirme (kaldırma) ameliyatına ihtiyacınız olabilir. Günümüzde göğüs sarkmasını düzeltebilecek, cerrahi olmayan bir medikal estetik yöntemi bulunmamaktadır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nedir?

Meme dikleştirme ameliyatı (mastopeksi), memenin hacmi ile ilgili büyük bir sorun olmamasına rağmen, sarkmanın toparlanması amacıyla yapılır. Ameliyatta meme cildinin fazlalığı alınarak, meme dokusuna şekil verilir, meme başı ideal konuma getirilir ve çevresindeki koyu renkli bölge (areola) küçültülür. Böylelikle memeye yeni ve dik bir form kazandırılır.

Neden Yapılır?

Meme dikleştirme ameliyatı yapılmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Memenin sertliğini yitirmesi, içinin boşalması ve sarkması
  • Sarkmaya bağlı olarak meme başının aşağıya bakar hale gelmesi
  • Bir memenin diğer memeye oranla çok daha yumuşak ve sarkık olması

Göğüsler Neden Sarkar?

Meme sarkmasının (Pitoz) nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalıtsal sebeplerle memeyi taşıyan bağların zayıf olmasına bağlı olarak sarkıklık erken yaşlarda başlayabilir.
  • Gebe ve emziren kadınların memeleri sarkmaya daha meyilli olur. Meme dokusu emzirme döneminde sütle dolduğu için, üstündeki cilt ve aradaki bağlarla beraber büyür.
  • Emzirme sonlandığında, artık süt üretmeyen meme dokusu hamilelikten önceki durumuna döner fakat meme bağları ve cilt eski sıkılığını kaybetmişlerdir. Memeler, gebelik sonrasında normale dönen meme dokusunun etrafındaki cildin gevşemiş olması sebebiyle sarkarlar.
  • Memelerde aşırı kilo alıp vermeyle ortaya çıkan hacim değişiklikleri, cildin esnekliğini aksi yönde etkileyerek sarkmalara neden olur.
  • Yaşlanmaya bağlı hormonal sebeplerle meme dokusunda azalma gerçekleşir. Bu durum da memelerin içinin boşalmasına ve sarkmalarına sebep olur.
  • Yer çekiminin vücut şeklini etkilemesinin önüne geçilemez. Özellikle de sutyen kullanmayan kişilerde yerçekimi memeleri aşağı doğru çekerek sarkmalara neden olur.

Merme sarkmasının seviyeleri illustrasyon

Doğru Meme Şekli Ve Boyutu Nasıl Tespit Edilmeli?

Öncelikle unutmamak gerekir ki genel geçer bir ideal meme büyüklüğü ya da şekli yoktur. Kişiye, çağa, hatta kültüre göre değişebilen göğüs beğenisi mevcuttur. Oysa hepsindeki ortak konu, memelerin hacminden ziyade, doğal ve diri olmasıdır.

Bu nedenle kişinin vücut yapısına en uygun olan şekle ve büyüklüğe estetik cerrahla birlikte karar verilmelidir.

Meme Dikleştirme Nasıl Yapılır?

Meme dikleştirme ameliyatı, küçültme ameliyatındaki teknik ve prensiplere benzer şekilde yapılır. Meme dokusunda küçültme yapılmadan, sadece memenin şeklinde uygulanan değişiklikleri kapsar.

Gerek görülürse meme başı çevresindeki fazla genişlemiş koyu renkli alan da (areola) ameliyat esnasında küçültülebilir.

Meme tipine ve beklenen şekle göre ameliyat tekniği değişebilir. Genellikle 1.derece sarkmada, deri fazlalığı söz konusu değilse, sadece meme protezi yerleştirilerek fazla iz oluşmadan meme dikleştirme ve büyütme mümkündür.

2.ve 3. derece sarkmalarda, meme dokusunda da ileri seviyede hacim kaybı varsa, fazla derinin çıkarılması ve meme dokusunun toparlanıp şekillendirilmesiyle birlikte meme protezi de uygulanması gerekebilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Meme dikleştirme ameliyatı genellikle 1,5-2,5 saat arası sürer. Kullanılan tekniğe ve yapılacak olan işleme göre ameliyat süresi de değişiklik gösterebilir.

Meme Dikleştirme Ağrılı Bir Operasyon Mudur?

Meme dikleştirme ameliyatından sonraki ilk günlerde hafif ağrılar oluşması mümkündür. Basit ağrı kesiciler kullanılması yeterli olacaktır.

Anestezi Türü

Meme dikleştirme ameliyatı, ameliyathane koşullarında, anestezi uzmanı tarafından uygulanan genel anestezi altında, estetik ve plastik cerrahi hekimlerince gerçekleştirilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Öncesi

Kimlere Meme Dikleştirme Ameliyatı Yapılır?

Çoğunlukla, hamilelik veya emzirme sonrası memesinde küçülme veya yumuşama oluşmuş olan kişiler; ileri yaş sebebiyle meme dokusu kaybolmuş ve buna bağlı sarkmaları oluşmuş olan kişiler; ani ve aşırı kilo kaybı olan kişiler bu ameliyatı tercih etmektedirler.

Doktor Seçimi

Diğer meme estetiği ameliyatlarında da olduğu gibi, meme dikleştirme ameliyatı için mutlaka konusunda deneyimli bir estetik ve plastik cerrahi uzmanına başvurmalısınız.

Ameliyat Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Her şeyden önce, estetik cerrahınızla ameliyattan beklentinizi, uygulama şeklini ve olası sorunları detaylı olarak konuşmalısınız.
  • Her hangi bir hastalığınız, sigara, alkol, ilaç kullanımı, kalıtsal bir meme hastalığı veya kanseri varsa hekiminizle bu durumu mutlaka paylaşınız.
  • Ayrıca eğer 40 yaş altındaysanız meme ultrasonografisi, 40 yaş üstündeyseniz ilave olarak mamografi de istenecektir.
  • Meme dikleştirme ameliyatında, meme dokusu şekillendirilirken blok halinde yerinden ayrılıp farklı bir yere taşınır. Bu sebeple ameliyat öncesi ve sonrası sigarayı bırakmanız çok önemlidir. Sigara, kan dolaşımını bozarak doku ölümüne sebep olabilir.
  • Ameliyatın 10 gün öncesi ve sonrası kanama riskini arttıracağından dolayı doğum kontrol ilacı, aspirin, E vitamini kullanımını bırakmalısınız.

Meme Dikleştirme Sonrası

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ameliyattan sonraki süreç çoğunlukla rahat geçer. İlk günler, hareket esnasında veya öksürdüğünüzde hafif ağrı hissedebilirsiniz fakat ağrı kesici ilaçlarla her gün azalacaktır. Kol hareketlerini kısıtlarsanız da ağrınız azalır ve iyileşme sürecini olumlu yönde etkilersiniz.

Memelerin üzerinde sutyene benzer bir sargı bulunur. İçeride birikebilecek olan kan ve sıvıların dışarı alınması için meme yanlarına ince birer tüp (dren) yerleştirilir. Drenler 4. güne kadar alınmış olur. Ameliyattan sonraki 3 gün, yarı oturur şekilde dinlenmek iyileşmenizi hızlandırır.

5. gün sargı açılır ve pansuman yapılır. Çoğunlukla eriyen dikişler kullanılır ve alınması gerekmez. Erimeyen dikişler varsa 10. günden sonra alınır. Dikişi alınmış olan kısımların 6 ay süreyle güneşe maruz bırakılmaması gereklidir.

Ameliyattan sonra 8 hafta süreyle toparlayıcı özel bir sutyen (sporcu sutyeni) kullanmak gereklidir.

İyileşme Süreci

  • Ameliyattan 3-4 saat sonra sıvı gıda tüketmeye başlayabilirsiniz ve odanızın içinde gezinebilirsiniz.
  • İlk gece hafif ağrılar hissedilse bile, basit ağrı kesiciler ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir.
  • Hastanedeki süreçte destek amaçlı serum, ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulaması yapılabilir.
  • Çoğunlukla ertesi gün yapılan kontrol sonrası drenler çıkartılarak hasta taburcu edilir. Bazı durumlarda gerekli görüldüğünde drenler 1-2 gün daha tutulabilir.
  • Eve döndüğünüzde bolca sıvı gıda ile beslenmeli, önerilen antibiyotik ve ağrı kesicileri kullanmalı, özel sutyeninizi hiç çıkarmadan kullanmalısınız.
  • İlk günler kollarınızı sık kullanacağınız aktivitelerden uzak durmanız, ağrı hissettiğiniz hareketlerden kaçınmanız iyileşme hızınızı arttıracaktır.
  • Ameliyattan 3-4 gün sonra banyo yapmanız mümkün olacaktır. Bir hafta içinde ise normal hayatınıza dönebilirsiniz.
  • Erken dönemde oluşabilecek olan morluk bir hafta sonra ve şişlik 2-3 hafta sonra kendiliğinden kaybolur.
  • Cerrahi müdahaleye bağlı şişliklerin tamamen geçmesi ve göğüslerin son halini alması 3 ay kadar bir zaman alacaktır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Fiyatları

Meme dikleştirme ameliyatının fiyatına memelerin durumu ve hedeflenen sonuç için uygulanacak olan yöntemlere göre karar verilmesi gerekecektir.

Meme Dikleştirme Ameliyatına Bağlı Riskler Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi, göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında ender rastlanabilecek risk faktörleri söz konusu olabilir. Ameliyata özel bu risklerden kaçınmak için, cerrahınız gereken tüm önlemleri almış olacaktır.

Ancak buna rağmen, nadiren de olsa, kanama, enfeksiyon, yağ nekrozu, yara iyileşmesinde gecikme, meme ucunda his kaybı, alerjik reaksiyon, ameliyat izinde belirginlik gibi komplikasyonlar ve tüm operasyonlarda rastlanabilecek, genel ve lokal anesteziye ait sorunlar gelişebilir.

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi etkenler ameliyatlarla ilgili komplikasyon riskini çoğaltan faktörlerdendir.

Meme Dikleştirme İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yalancı Meme Sarkması (Glandüler pitoz veya Psödoptoz)Nedir?

Meme başının meme alt sınırının üstünde bulunmasına rağmen, meme dokusunun alt sınırın altında olması durumudur. Teşhis aşamasında özenli bir ayırım yapılması gereklidir. Genellikle göğüsteki hacim kaybına bağlı olarak meydana geldiğinden, dikleştirme yöntemi yerine hacim verme operasyonu yapılması uygun olacaktır.

Ameliyat Sonrası İz Kalır Mı?

Meme küçültme ameliyatında oluşan izler ilk önce kırmızı, daha sonra eflatun ve pembe renktedir. Ameliyatın 6 ay- 1 yıl sonrasında tamamen solarlar. Çoğu kez belli belirsiz bir hal alırlar. Gözlemlerimize göre yeni oluşturulan meme şeklinden memnun olan hiçbir kişi, geriye kalan izden şikâyetçi olmamaktadır.

Hipertrofik skar ve keloid oluşumu ise, kalıtsal yatkınlıkla ilgilidir ve yaraları aşırı iz ile iyileşen bu rahatsızlığa sahip kişiler doktorlarını uyarmalıdır. Bu sayede ameliyat sonrası oluşabilecek izleri azaltmak için farklı uygulamalar planlanacaktır.

Meme Dikleştirme Mi, Meme Dikleştirme + Protez Mi?

Gerekli hacme sahip olmayıp sarkan memeler için, yalnızca meme dikleştirme ameliyatı yeterli olmayacaktır. Bu gibi durumlarda, meme dikleştirme ameliyatına ilave olarak, hacim kazandırmak için meme protezi kullanılır.

Meme Büyütme İle Meme Dikleştirme Ameliyatı İle Birlikte Yapılır Mı?

Gerekli görülen durumlarda meme dikleştirme ve meme büyütme işlemleri aynı ameliyatta gerçekleştirilebilir. Tek başına meme dikleştirme ameliyatı (mastopeksi) göğsün dolgun görünüme ulaşmasına yeterli olmayabilir. Bu durumda meme dikleştirme ile aynı seansta ya da en az 6 ay sonra, meme dokusunun arkasında veya göğüs kasının altında hazırlanan cebe uygun hacimde meme protezi yerleştirilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Emzirebilir Miyim?

Ameliyat sonrası süt verilebilmesi için meme bezi, süt kanalları ve meme başı arasındaki ilişkinin bozulmaması gerekir. Meme dikleştirme esnasında bu ilişkiye zarar vermeyen teknikler seçildiğinde süt vermek mümkün olur.

Ameliyatsız Meme Dikleştirme Mümkün Mü?

Ameliyatsız estetik yöntemleriyle kalıcı biçimde meme dikleştirmek mümkün değildir. Yüzeyden sürülen kremlerin, masajın veya göğüs kası egzersizinin, meme sarkmasına ve hacmine bir yararı olmaz.

İz bırakmayan yeni bir teknik olarak sunulan, askı ipleri ile memenin kaldırılması, iyi seçilmiş vakaların haricinde güzel sonuç vermez ve bu yöntemin etkileri kalıcı değildir.

Ameliyat Sonrası İşe Ne Zaman Gidebilirim?

Ameliyat sonrası 4 ila yedi güm içinde iş hayatına dönmek mümkün olacaktır.

Ameliyat Sonrası Meme Ucunda His Kaybı Olur Mu?

Ameliyat sonrasında oluşan doku ödemi sebebiyle, meme başı ve meme cildinde bir miktar his kaybı olabilir. Bu durum çoğunlukla 6 hafta süresinde kaybolur, bazen 1 sene ya da daha uzun sürebilir; kalıcı olması çok ender görülür.

Meme Dikleştirme Egzersizleri Var Mı?

Spor yaparak memeyi dikleştirmek olası değildir. Bunun sebebi göğüs kasının meme içinde değil, arkasında yer almasıdır. Spor yaparak bu kasın gelişmesi sağlanabilir, fakat meme içinde bulunan meme bezi ile yağ dokusu sporla toparlanamaz.

Ne Zaman Seyahat Edebilirim?

Zorlayıcı aktiviteler ve kol hareketlerinden kaçınmak suretiyle ameliyattan 5 ya da 7 gün sonra seyahate çıkmanız mümkün olacaktır.

Sonuçlar Kalıcı Mı?

Elde edilen sonuç oldukça uzun bir süre kalıcıdır. Tabi ki memenin sonsuza kadar sıkı ve dik kalması olasılığı düşüktür. Sutyen kullanmamak, gebelik, yerçekimi, yaşlanma ve hızlı kilo değişiklikleri gibi etkenlerin devamında uzun vadede yeni sarkıklıklara neden olabilir.

Kilo Alırsam Ne Olur?

Aşırı kilo alımıyla birlikte meme üzerindeki cilt ve bağlar esnekliğini yitirir, böylelikle memede yeni sarkmalar meydana gelmesi olasıdır. Sağlıklı bir yaşam süren ve mevcut kilosunu koruyan kişiler ameliyatın kalıcılığını arttırmış olurlar.


AMELİYAT HAKKINDA

Ortalama Konaklama Süresi 1 hafta
Hastane Konaklama Süresi 1 gün
Ameliyat Süresi 2-4 saat
Anestezi Türü Genel anestezi
İyileşme Süresi 2 hafta

İlgili İçeriklerimiz

Meme Küçültme

Gereğinden fazla büyük ve vücuda orantılı olmayan göğüsler, güzellik unsuru olmanın aksine, kişinin arzu ettiği giysileri giyememesi ve istediği duruşa sahip olamaması gibi[...]

Devamını Oku

Jinekomasti

Jinekomasti, yani erkeklerde görülen normalin üstündeki meme büyümesi, bebeklik ve yaşlılıkta da oluşabilen, en çok da ergenlik döneminde görülmeye başlanan bir durumdur.

Devamını Oku

Meme Rekonstrüksiyon

Meme onarım ameliyatı, kozmetik amaçlı bir operasyondan çok rekonstrüksiyon yani onarım amaçlı bir ameliyattır. Kadınsı görünüm ve özgüvenin önemli bir unsuru olan memenin[...]

Devamını Oku

Meme Büyütme

Kadın fiziğinin en önemli estetik detaylarından birini göğüsler oluşturur. Memelerini güzel bulmayan kadınlar çok önemli psikolojik sorunlar yaşayabilmekte ve sosyal hayatlarını[...]

Devamını Oku
;