Masseter Botoks

Masseter Botoks Nedir?

Masseter, çenemizin iki yanında bulunan çiğneme kaslarının adıdır.

Sürekli yapılan çiğneme hareketi veya sert şeyler çiğnemek masseter kasının büyümesine sebep olabilir. Stres kaynaklı diş sıkma hareketi, yani Bruksizm de çene kaslarımızın genişlemesine yol açabilir.

V hattı/V-line botoksu da denilen Masseter botoksu, çiğneme kasına (masseter) enjekte edilir. Burada amaç kasın zayıflamasını ve küçülmesini sağlamaktır. Sonuçta ise yuvarlak ve kare yüz şekilleri incelerek üçgen, oval ya da kalp şekline dönüştürülebilir.

Botoks uygulaması aynı zamanda, çene kaslarını rahatlatarak yüzdeki genel gerginliği de azaltır. Böylece stres ve diş sıkma sorunu için de faydalı olur.

Masseter botoksu nasıl etki eder?

Genişlemiş olan masseter kasları, alt yüz hattımızdaki “Mandibula açısı” veya “Çene açısı” denilen kısma, sert ve karemsi bir görünüm katar. Botoks uygulaması, bu kasları gevşeterek görünümü yumuşatmak için kullanılır.

Masseter kasının içine enjekte edilen botoks sayesinde, kas eskisi kadar güçlü kasılamayacağı için genişlemesi mümkün olmaz ve zamanla hacmi geriler.

Kimler Masseter botoksu yaptırabilir?

Masseter botoksu (Masseter reduction), çenesindeki genişlik kemik yapısından değil de, kas kütlesinden kaynaklanan kişiler için uygun bir tedavi yöntemidir. Çene çizgisinin belirsiz olması, kilo verilse dahi yüzün fazla yuvarlak ya da kare görünmesinden rahatsız olan kişilere uygulanır. Ayrıca Bruksizm (diş sıkma) tedavisinde de oldukça etkilidir.

Bruksizm nedir?

Bruksizm istemsiz olarak diş gıcırdatma ve sıkma eylemidir. Gece veya gündüz oluşabilen fakat genellikle uyku sırasında gerçekleşen, dişlerin istem dışı ve güçlü bir şekilde sıkılması durumudur.

Sebepleri arasında; stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındaki solunum bozuklukları gibi faktörler sayılabilir.

Bruksizm baş ağrısının yanı sıra, çene eklemi bölgesinde ve bu bölgedeki ilgili kaslarda ağrı yaratır. Tedavi edilmediğinde çene eklem rahatsızlığına kadar ilerleyebilir.

Ayrıca, ilerleyen dönemde dişler zarar görebilir ve boyları kısalabilir. Bu durumda dikey boyut denilen çene ucu ve burun arasındaki mesafe azalır ve yüz görüntüsünde estetik sorunlar oluşabilir.

Uzun süreli Bruksizm sonuncunda sürekli sıkmaya bağlı olarak massater kas hacmi genişler. Bu da yüz yapısının daha geniş ve kare gözükmesine neden olmaktadır.

Masseter botoks tedavisi hipertrofiye uğramış olan kasın rahatlamasına ve çenenin doğru konumlanmasına yardımcı olur. Böylece yüzün alt kısmında bir incelme oluşur. Bu sırada altta yatan temel etkenin de tedavisi ile kişinin bu alışkanlığı rahatlıkla bırakabileceği belirtilmiştir.

Masseter Botoks ile çene küçültme ameliyatı arasında ne farklar var?

Günümüzde, yüz hatlarının daha oval olmasını isteyen kişiler için, zor bir tedavi şekli olan çene küçültme ameliyatı tek seçenek değil. Değişmesi gereken kemik yapısı olmadığı sürece, Masseter botoksu ile cerrahi müdahale olmadan, kolay ve ağrısız bir şekilde daha belirgin bir çene çizgisi elde etmek mümkün.
Estetik cerrahi yerine botoks tedavisi tercih edildiğinde, ameliyat ve anestezi endişesi yaşanmaz, uzun ve zor bir iyileşme süreci ortadan kalkar, ağrı çekilmez, ödem ve dikiş izi oluşmaz.

Masseter Botoks ağrılı bir uygulama mıdır?

Masseter botoks uygulamasında ağrı ve sızı oluşmaz. Botoks enjeksiyonu uygulanırken çoğu hasta anestezik krem kullanmaya dahi ihtiyaç duymayabilir.

Uygulama ne kadar sürüyor?

Uygulama süresi yaklaşık 10 dakikadır. Ağrısız ve yan etkisiz bir işlemdir. Hasta hemen günlük yaşama devam edebilir.

Masseter botoksu nasıl yapılır?

Önce, cilde lokal anestezik krem uygulanır. Sonrasında muayene ile Masseter kası işaretlenir. Kasın gücüne ve hacmine göre doz ayarlaması yapıldıktan sonra kasa botoks enjeksiyonu uygulanır. Yaklaşık 10 dakika süren işlem sonrasında günlük yaşantınıza hemen devam edebilirsiniz.

Maksimum etkinin görülmesi 2 hafta kadar sürer. Kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 6 ay boyunca etkisi devam eder.

Tedavi sonrası diyet uygulanır mı?

Masseter botoks işlemine özel bir diyet uygulanması gerekmez. Çiğnemede güçlük yaşanmaz, yemek yenilirken ağrı oluşmaz. Ancak, sakız çiğnemek, fazlaca çerez ve sert et ürünleri tüketmek gibi yoğun çiğneme hareketleri, çene kaslarının tekrar kalınlaşmasına sebep olabilir.

Masseter botoks iyileşme süreci

Uygulama sonrası özel bir iyileşme sürecine gerek kalmaz. Çiğneme fonksiyonunu güçleştirmez. Kişi normal yaşantısına devam edebilir.

Botoks enjeksiyonunun ardından, iğne giriş yerlerinde hafif kızarıklık veya nokta büyüklüğünde hafif şişlikler oluşması mümkündür. Bu belirtiler geçicidir ve birkaç saat içinde kaybolur.

İlk birkaç saat için yarım saatte bir beş dakikalık soğuk kompres uygulamak rahatlatıcı olabilir. Koruma amaçlı olarak, ilk gün yüzünüze temastan kaçınmanız, enjeksiyon uygulanan bölgeleri ovuşturmamanız, her hangi bir madde sürmemeniz tavsiye edilir.

Masseter botoksun tekrarlanması gerekir mi?

Uygulamanın sonuçları vücudunuzun botoksu metabolize etme hızına bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle 6 ay kadar sürebilir. Botoksun kas üzerindeki etkisini korumak için, işlem 6 ay arayla 3 kez tekrarlandığında, ihtiyacın büyük ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir.

Masseter botoksun yan etkileri var mı?

Deneyimli bir uzman tarafından, botoks’un hücresel ve moleküler mekanizması bilinerek, doğru doz ve zamanlamayla, doğru noktalara uygulandığı takdirde kesinlikle güvenli bir işlemdir. Birçok işlemde olduğu gibi tekrarlı ve bilinçsiz kullanımından kaçınmak gerekir.

Masseter botoksun riskleri neler?

Masseter botoksu doğru şartlar altında risksiz kabul edilen bir uygulamadır. Bununla birlikte, hamileler, emziren anneler, aktif diş ve deri enfeksiyonu olanlar ve genel sağlık durumunda bozukluk olan kişiler için tavsiye edilmez.

Masseter botoksu deneyimli ve uzman kişiler tarafından uygulanmadığı takdirde, enjeksiyonun yanlış kasları etkilemesi nedeniyle, geçici süreyle gülüş asimetrisine yol açabilir.

İlgili İçeriklerimiz

Botoks

Son yıllarda Botoks uygulamalarından, estetik amaçlarla güvenli ve başarılı bir şekilde faydalanılmaktadır.

Devamını Oku

Ameliyatsız Estetik

Medikal estetik olarak da bilinen ameliyatsız estetik uygulamaları ile dakikalar içerisinde arzuladığınız güzelliğe kavuşmak mümkün.

Devamını Oku

Nano Fat Greft

Yaşlanma ile birlikte yüzümüzde oluşan hacim kayıplarını gidermek adına nano yağ enjeksiyonu oldukça başarılı bir yöntemdir. Göz altı, yanak, alın, çene ve yüzün diğer[...]

Devamını Oku

Çene Dolgusu

Yüzdeki altın oranı sağlamak için çene formunun yüze uygun olması gerekmektedir. Genetik yapıya ya da yaşın ilerlemesine bağlı olarak; çene hattının belirginliğini[...]

Devamını Oku
;