Saçı döken sebeplerin tespit edilebilmesi için gerekli kan, idrar testleri yapılır. Gerekli durumlarda MRG, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin de kullanılması gerekebilir. Devamını Okumak için tıklayınız.
Saçın döküldüğü bölgede canlı saç telleri ve bu nedenle saçın çıkacağı kanallar varsa saç için kök hücre uygulanabilir.Saç kök hücre için saçlı bölgeden 2-5 mm aralığında Devamını Okumak için tıklayınız.
Kendi yağımızdan kök hücre laboratuvarında pek çok kök hücreyi içerisinde barındıran SVF elde edilir. Pek çok hücre içerdiği için cilde çok faydalıdır. Cilt gençleştirme için fibroblast ve Devamını Okumak için tıklayınız.
Vücut tarafından saça iletilmeyen vitamin ve aminoasitlerin saçlı bölgeye enjeksiyonu saçları besler. Bu yöntem saçı dökülen bireyin Devamını Okumak için tıklayınız.
Yapılan tetkikler sonucunda zaman ile yağ dokusu ve östrojen seviyesi düşmesine bağlı ve ya testesteron yüksekliğine bağlı saç dökülmelerinde tek başına yağ enjeksiyonu Devamını Okumak için tıklayınız.
Saçları besleyen östrojen deposu olan yağlı bölge resimdeki gibi azaldıysa; ekilen saçın kalıcı olması riskli olacağı için; ihtiyaç halinde öncelikle yağ enjeksiyonu yapılır ve Devamını Okumak için tıklayınız.
Örnekte de göreceğiniz gibi erkeklerin tek bir saç kökünden genellikle iki ya da üç tel bir arada çıkar. Kadınlarda ise tek bir kökten tek bir saç teli çıkar. Devamını Okumak için tıklayınız.
Saçı döken sebeplerin tespit edilebilmesi için gerekli kan, idrar testleri yapılır. Gerekli durumlarda MRG, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin de kullanılması gerekebilir.
Saç kök hücre için saçlı bölgeden 2-5 mm aralığında içerisinde saç kök olan çok ufak bir biyopsi alınır. Aynı zamanda hücrelerin içerisinde büyüyebilmesi için 80cc kadar kan alınır.
Alınan biyopsiden kök hücre laboratuvarlarında saçı oluşturan dermal papilla gibi birden fazla hücre grubunu oluşturan bir süspansiyon elde edilir.
Bu hücreler içerisinde ek maddeye ihtiyaç duymadan alınan kandan elde edilen plazma ile beraber besin kaplarında çoğalır.
Son kontrol ve testler yapıldıktan sonra laboratuvardan hücre çıkışı yapılır.
Saç dökülen bölgeye 4-6 hata aralıkla ortalama 20 milyon hücre enjekte edilir.
Kök hücre enjeksiyonu sonrasında saçların durumu kontrol altında tutularak gerekli durumlarda kan testleri tekrarlanarak saçı döken sebeplerin ortadan kalkması için tedavi devam ettirilir.
Yeni saç oluşumu genellikle ilk altı ay içerisinde görüleceği için bu süre sonunda saç kökleri kontrol edilerek başka bir müdahaleye gerek olup olmadığına karar verilir.
Saç tellerinin her biri vücudumuzdan gelen damarlar ile beslenerek canlı, parlak kalır ve sürekli bu şekilde uzamaya devam eder.
Bu nedenle vücuttan beslenemeyen saçlar, ya da vücut tarafından saçı dökecek olan hormonlar saça iletilirse, saçlarımız dökülür.
Bilinenin aksine çok az insanda gerçekten erkek tipi saç dökülmesi vardır. Genetik olarak aktarılan %99,9 oranında erkek tipi genetik dökülme değildir. Saç dökülmesini yaratan problemler ve çoğunlukla da erken teşhis ile tedavi edilebilen problemler genetik olarak aktarılır.
Bu nedenle saçı döken sebepler tespit edilmeden yapılan işlemlerin etkisi kısa ya da etkisiz olmaktadır. Saçı döken sebeplerin bulunarak tedavi edilmesi ve ya tedavisi olmayan bir durum var ise, saç dökülmesi yaşayan bireye bilgisinin verilmesi gerekir.
Saç ile ilgili işlemlerde uygulanması gereken saçı döken ve genellikle endokrinolojinin alanına giren sebeplerin tespitidir.
Saç dökülmesi yaşanan bölgede hala canlı saç tüylerinin olup olmaması önem taşır. Eğer canlı ince teller varsa genellikle saçı döken sebepler ortadan kaldırıldığında saçlar kendi kendine çıkmaya başlar.
Eğer çok yakından bakıldığında saç dökülen bölgede canlı saç tüyleri hiç yoksa, saçın çıktığı kanallarında kapandığı anlamına gelir. Bu bölgelerde saçları besleyen damarlarda; beslemesi gereken bir saç olmadığı için aşağı doğru çekilir.
Aynı zamanda bu bölgede içerisinde saçları canlı tutan östrojeni tutan yağlı dokuda da azalma olduğu anlamına gelir.
Bu şekilde saçın tamamen yok olduğu bölgelerde sırasıyla;
Saçın dökülme zamanına ve genel görüntüye bağlı olarak gerekiyorsa azalan yağ dokusunun geri yerine konulması amacı ile yağ enjeksiyonu
Yağ kaybı çok yüksek oranda ise yağdan elde edilen kök hücre grubu (SVF) ile yağ dokusunun beraber enjeksiyonu
Tüm bu işlemlerden sonra hiçbir saç kanalı ve saç kökü olmadığı için saç ekim işlemi gerekir
Saçın döküldüğü bölgede canlı saç telleri ve bu nedenle saçın çıkacağı kanallar varsa saç için kök hücre uygulanabilir.
Saç kök hücre için saçlı bölgeden 2-5 mm aralığında içerisinde saç kök olan çok ufak bir biyopsi alınır. Aynı zamanda hücrelerin içerisinde büyüyebilmesi için 80cc kadar kan alınır.
Alınan biyopsiden kök hücre laboratuvarlarında saçı oluşturan dermal papilla gibi birden fazla hücre grubunu oluşturan bir süspansiyon elde edilir.
Bu hücreler içerisinde ek maddeye ihtiyaç duymadan alınan kandan elde edilen plazma ile beraber besin kaplarında çoğalır.
Son kontrol ve testler yapıldıktan sonra laboratuvardan hücre çıkışı yapılır.
Saç dökülen bölgeye 4-6 hata aralıkla ortalama 20 milyon hücre enjekte edilir.
Saç kök hücre çalışmalarında aşağıda gördüğünüz resimde ki gibi enjekte edilen her noktadan saç çıkması aslında mümkün. Ancak böyle bir hücre tedavisini insan üzerinde yapmak henüz mümkün değil. Çünkü kendi başına dilediği gibi hareket eden hücreler; aşağı doğru uzayan saç oluşturursa tümör, yana doğru uzarsa batık oluşturur.
Bu nedenle saç kök hücre; ancak kanal olan bölgede, vücut tarafından beslenerek çıkabilen hücreleri içerir.
Bu hücreler etrafındaki saçları da besler ancak saç olmayan bir bölgeden saç çıkarma yeteneğini taşımaz.
Kendi yağımızdan kök hücre laboratuvarında pek çok kök hücreyi içerisinde barındıran SVF elde edilir. Pek çok hücre içerdiği için cilde çok faydalıdır. Cilt gençleştirme için fibroblast ve mezenkimal kök hücreler kullanılabilir ve yağdan elde edilen kök hücre içerisinde bu hücreleri barındırır.
Ancak bir bardak kadar yağdan elde edilen kök hücre grubunun içerisinde bu hücrelerden en fazla bir milyon kadar bulunur. Oysa cilt gençleşme için her seansta en az 6,5 milyon hücre 4-6 hafta aralıkla üç kez enjekte edilir. Yağdan elde edilen kök hücre pek çok kök hücreyi barındırması sebebi ile cilde çok faydalı olmakla beraber, yeterli sayıya ulaşmak için çok fazla yağ alınması gerektiği için cildi gençleştirme amaçlı değil, daha çok yağ ile karıştırılarak kalıcı yağ enjeksiyonu amacı ile kullanılır. Aynı zamanda eklem bölgesi rahatsızlıklarında yoğunlukla tedavi edici özellikte hücreler barındırması nedeniyle tercih edilir.
Vücut tarafından saça iletilmeyen vitamin ve aminoasitlerin saçlı bölgeye enjeksiyonu saçları besler. Bu yöntem saçı dökülen bireyin saç tedavisi ile ilgili hangi yöntemin doğru olduğunu bulana kadar geçen süre zarfında; var olan saçların kaybedilmemesi için kullanılır. Genellikle 4 hafta bir tekrar edilir. Ancak saçı döken sebep ortadan kaldırılmaz ise enjeksiyon kesildikten sonra tekrar saçlar dökülmeye devam edecektir.
Saçın yapısı aşağıda gördüğünü resimdeki gibidir. Üçüncü resimde saçın tamamen döküldüğü, saçın çıktığı kanalların kapandığı ve başka bir bölgeden saç alınarak ekim yapılması gereken bölgeyi gösteriyor.
Saçları besleyen östrojen deposu olan yağlı bölge resimdeki gibi azaldıysa; ekilen saçın kalıcı olması riskli olacağı için; ihtiyaç halinde öncelikle yağ enjeksiyonu yapılır ve bu süreden 1 ay sonra saç ekimi gerçekleştirilir.
Saç ekimi sonrasında aşağıya çekilmiş saçı besleyen damarlar tekrar yukarı doğru hareket eder. Bunun sebebi aslında yaralanmış bölgeyi tedavi etmek üzere damarların hareket edebilmesidir. Ancak saçın dökülme sebebi kan testleri ile belirlenmemişse; ekilen saçlar tekrar dökülebilir bu nedenle saç ekimi öncesinde de kan testleri ile saçı döken sebepler bulunarak tedavi edilmelidir.
Örnekte de göreceğiniz gibi erkeklerin tek bir saç kökünden genellikle iki ya da üç tel bir arada çıkar. Kadınlarda ise tek bir kökten tek bir saç teli çıkar.
Saç ekiminde önce ekim yapılacak bir kanal açılır ve saç kökü oraya yerleştirilir. Bu esnada kanal açılan bölgenin çok yakınında başka bir kıl kökü varsa zarar görebilir.
Erkeklerde bir kıl köküne zarar verseniz dahi yerine koyduğunuz yeni saç kökünde 3 tel varsa bu açıklık belli olmaz.
Ancak kadınlarda genellikle saç kanalları birbirine çok yakındır ve ekim sırasında üç tane saç köküne zarar vererek;yerine yeni tek bir saç kökü ekme riski yüksektir. Böyle bir durumda saç teli sayısı, ekim yapılan bölgede artmak yerine azalmış olur.
Yapılan tetkikler sonucunda zaman ile yağ dokusu ve östrojen seviyesi düşmesine bağlı ve ya testosteron yüksekliğine bağlı saç dökülmelerinde tek başına yağ enjeksiyonu yeterli olabilir.
Bu tedavinin tek başına etkili olabilmesi için hastanın geçmiş öyküsünün ve mümkünse geçmişte yapılmış olan hormon testlerinin biliniyor olması önemlidir.
Aynı zamanda yağ enjeksiyonu tek başına saç çıkartma yeteneğine sahip olmadığı için; işlem yapılan bölgede canlı saç hücreleri ve saçın ince de olsa çıktığı kanalların hala bölgede olması gereklidir.