Jinekomasti, yani erkeklerde görülen normalin üstündeki meme büyümesi, bebeklik ve yaşlılıkta da oluşabilen, en çok da ergenlik döneminde görülmeye başlanan bir durumdur.
Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre, ergenlik dönemindeki erkeklerde meme büyümesi görülme oranı %34,6’dır. Pek çok erkeğin büyüme çağındayken karşılaştığı bu durum, kalıcı olduğu takdirde bireylerde hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Kişide uzun süredir var olan jinekomasti kendiliğinden yok olmaz, mutlaka medikal tedavi ve gereken durumlarda cerrahi müdahale uygulanmalıdır.
Erkeklerde göğüs bölgesinin kadın memesine benzer şekilde, istemsiz olarak büyümesine tıp dilinde jinekomasti denilmektedir. Yapılan araştırmalara göre her 3 erkekten birinde görülmektedir. Jinekomasti ameliyatı ile meme, vücuda uyumlu, doğal ve normal bir forma kavuşturulurken, memenin yapısına göre uygulanacak olan ameliyat prosedürü de değişiklik göstermektedir.
Jinekomastiyi tetikleyen tek değil, birçok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerin başında sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik gelir.
Günümüzde yaşam şartlarının bir gerekliliği olan şehir hayatı, spor imkanlarının kısıtlı olması ve buna bağlı olarak hareket ve fiziksel aktivite azlığı, dengesiz ve yetersiz beslenme de jinekomastiye (erkeklerde meme büyümesi) neden olan etkenlerdendir.
Memelerde gözlenen;
jinekomasti belirtilerindendir.
Jinekomasti teşhisi için her iki memenin elle muayenesi önemlidir. Meme başı arkasında sert ve ceviz büyüklüğünde kitle ele gelir. Bu muayene bulguları hastaya meme USG yapılarak doğrulanmalıdır. Muayene ve USG bulguları tanı ve tedavinin planlanması için yol göstericidir.
Jinekomasti tedavisinde en etkili ve kesin yöntem cerrahi müdahaledir. Nasıl bir müdahale olacağı, cerrah tarafından yapılan incelemeler sonrasında kararlaştırılır. Jinekomastinin farklı sınıflandırılmalarına karşı farklı yöntemler kullanılabilmektedir.
Örneğin:
Jinekomasti ameliyatı, hastalığın durumuna bağlı olarak ortalama 2 saatte başarıyla gerçekleştirilir.
Jinekomasti ameliyatı sonrasında, dokuların altına verilen uzun süre etkili lokal anesteziklerden dolayı hiç ağrı olmamaktadır. Takip eden 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir.
Ameliyat hastanın durumuna göre lokal, sedasyon ve genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hasta aynı gün ya da bir gün sonra evine geri dönebilir.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti şikayetleri, hormonal değişikliklere bağlı olabilir, bu nedenle ameliyat kararı için en az 2 yıl beklenmelidir. Ergenlik dönemini takip eden 2 yıl içinde şikayetlerde bir azalma görülmezse ameliyat yöntemine gidilebilir. Daha ileri yaşlarda sonra bu sorunla karşılaşan kişilerde ise 1 yıl bekledikten sonra ameliyat gerçekleştirilebilir.
Jinekomastiden şüphelenen bir kişi öncelikle bir endokrinoloji uzmanına başvurarak muayene olmalıdır. Yapılan muayene, kan tetkikleri ve radyolojik incelemeler sonucunda hasta değerlendirilmelidir. Herhangi bir nedene dayanmayan jinekomasti olgularınin estetik amaçlı ameliyatını plastik cerrahi uzmanları gerçekleştirir. Bu sebeple jinekomasti teşhisi sonrasında estetik amaçlı operasyonu gerçekleştirecek plastik cerrahi uzmanlarına başvurulması gerekir.
Ameliyat öncesinde hastanın, estetik cerrahiyi gerçekleştirecek doktor ve anestezi uzmanına kullanıldığı ilaçlar ve genel sağlık durumuyla ilgili bütün detayları bildirmesi gerekir. Operasyondan 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçlar, bitki çayları, balık yağları kullanımı durdurulmalı, özel bitkisel kür uygulamaları yapılmamalıdır. Tüm operasyonlarda olduğu gibi jinekomasti operasyonu öncesinde de sigara ve alkol tüketimini en az bir hafta önceden kesmek tavsiye edilir. Bu, iyileşme sürecinin daha hızlı geçmesi için çok önemlidir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası yaşanan süreç, ameliyat tekniğine göre farklılıklar gösterir. Liposuction teknikleri tercih edilen vakalarda iyileşme süreci oldukça konforlu geçer. Yağ dokusuna bağlı jinekomasti durumunda hastaya vaser veya lazer liposuction uygulanır ve sonrasında yaklaşık 3 haftanın sonuçlar belirgin olarak görülmeye başlar.
Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, operasyon çoğunlukla genel anestezi altında yapılsa da bazı durumlarda lokal anestezi de tercih edilebilir. Hasta operasyondan sonra aynı gün içerisinde taburcu olabilir.
Jinekomasti ameliyatı sonrasında bölgede ödem ve şişliklerin görülmesi olağandır. Bu oluşumlar ilk hafta içinde azalarak geçer. Operasyondan sonra hafif kas ağrıları normaldir. Jinekomasti ameliyatından sonraki 3 gün dinlenmek, kol ve omuzları çok fazla hareket ettirmemek kişinin konforu ve iyileşme süreci açısından önemlidir. Ameliyatın 3. Gününden itibaren çok uzun sürmemek kaydıyla duş alınabilir, işe geri dönülebilir, hafif yürüyüşlere başlanabilir.
Jinekomasti fiyatları, jinekomastinin tipine, hastanın meme dokusu büyüklüğüne, kilosuna, anestezi türüne göre değişmektedir. Detaylı bilgi ve fiyat bilgisi için bize ulaşabilirsiniz.
Jinekomasti ameliyatı estetik cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Estetik cerrah olmayan kişiler tarafından ameliyatlara bağlı, meme başında bir krater gibi içeriye çökme veya tam tersi dışarı çıkma şeklinde farklı biçimlerde olabilen şekil bozuklukları görülebilir.
Jinekomasti elle muayene edilerek anlaşılabilir. Muayenede ele gelen meme dokusunun büyüklüğüne bağlı olarak jinekomastiden söz edilebilir.
Yalancı jinekomasti oldukça yaygın karşılaşılan bir sorundur. Şişmanlığa bağlı ortaya çıkan ve meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanma nedeniyle memenin büyük gözükmesi durumuna denilir.
Jinekomasti korseleri jinekomasti ameliyatlarından sonra kullanılması gereken medikal ürünlerdir. Kullanımı gayet kolay olan bu korse, ameliyattan hemen sonra giyilmeye başlanmalı ve doktorunuz tarafından belirlenecek süre boyunca sürekli giyilmelidir (yaklaşık 2-3 hafta).
Özellikle yeni doğan bebeklerde ve ergenlik döneminde görülen jinekomasti olgularında beklemek ve durumu gözlemlemek uygun olur. Ergenlik döneminde bu olgunun 1-2 yıl içinde gerilemesi beklenir. Eğer bu süre sonunda hala gerileme olmuyorsa ve bu durumun kişide ciddi psikolojik etkileri oluyorsa ameliyat yönünden değerlendirilmelidir.
Yapılan test ve kontrollerde eğer jinekomastiye yol açabilecek bir neden tespit edilirse, nedenin tedavisi ile bir gerileme beklenebilir. İlaçlara bağlı gelişen jinekomastide ilaç kullanımı kesildikten sonra bir yıl beklenmesi tavsiye edilir.
Jinekomasti ameliyatı sonrasında oluşabilecek iz, ameliyat yöntemi ile doğrudan ilgilidir. Eğer tedavi liposuction yöntemi ile gerçekleştiriliyorsa en az iz kalacak şekilde operasyon sonlandırılır.
Yapılan tüm ameliyatlardan 1 ay sonra hastalar denize girebilir ve spor yapabilirler.
Ameliyat sonrasında memede tekrar büyüme olmaz ama kişi aşırı kilo alıp vermeye devam ederse, memede tekrar yağlanma ve büyüme olması ihtimali yüksektir. Bu yüzden ameliyat olduktan sonra dengeli beslenip, yağlı ve kilo aldıracak besinlerden uzak durulması önerilir.
Gereğinden fazla büyük ve vücuda orantılı olmayan göğüsler, güzellik unsuru olmanın aksine, kişinin arzu ettiği giysileri giyememesi ve istediği duruşa sahip olamaması gibi[...]
Devamını OkuGöğüslerinizin sarkma durumunu tespit etmek için meme uçlarınızın konumuna bakarak karar verebilirsiniz. Eğer uçlar meme altı kıvrımının üzerinde ise her şey yolundadır. Meme[...]
Devamını OkuMeme onarım ameliyatı, kozmetik amaçlı bir operasyondan çok rekonstrüksiyon yani onarım amaçlı bir ameliyattır. Kadınsı görünüm ve özgüvenin önemli bir unsuru olan memenin[...]
Devamını OkuKadın fiziğinin en önemli estetik detaylarından birini göğüsler oluşturur. Memelerini güzel bulmayan kadınlar çok önemli psikolojik sorunlar yaşayabilmekte ve sosyal hayatlarını[...]
Devamını Oku