Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği

Yaşın ilerlemesi ve yer çekiminin de etkisiyle ciltte doğal olarak sarkmalar oluşur. Bu nedenlerle göz kapaklarında torbalanma, ciltte bollaşma, renk değişikliği, gevşeme ve kırışıklıklar gibi bulgular ortaya çıkar.

Güneş ışınlarına maruz kalma, hava kirliliği, düzensiz uyku, aşırı sigara ve alkol kullanımı gibi etkenler cildin yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır. Bu süreçlerden etkilenmiş olan alt veya üst göz kapağı blefaroplasti ameliyatı ile olması gereken görünümüne kavuşur.

Blefaroplasti Nedir?

Göz kapağı estetiği ya da tıbbi adıyla blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına uygulanan, göz çevresi dokularının gerdirildiği, sarkmış derinin ve fazla kas dokusunun çıkarıldığı bir uygulamadır. Blefaroplasti estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

Göz Kapağında Yaşlanma Belirtileri

İnsan cildi elastik bir yapıya sahiptir fakat yaş aldıkça elastikiyeti kademeli olarak azalır. Yüz cildinde ortaya çıkan elastikiyet kaybı sonucunda deri fazlalığı ilk olarak göz kapaklarında oluşur. Bu yüzden yaş belirtileri ilk göz kapaklarında görülmeye başlar. Bu belirtiler kişide yorgun, donuk ve olduğundan yaşlı bir görünüme neden olur.
Alt ve üst göz kapaklarında yaşla beraber görülen bazı değişimler:

  • Göz altlarında torbalanma ve renk değişimi
  • Üst göz kapağı düşüklüğü
  • Göz kapağı cildinde kırışıklık ve sarkmalar
  • Göz kenarlarında kaz ayağı çizgileri
  • Yorgun yüz ifadesi

Estetik kaygılar veya işlevsel sebeplerle göz kapağı ameliyatı olmak isteyen kişilerde ihtiyaca göre sadece üst göz kapağı ya da alt göz kapağına blefaroplasti ameliyatı yapılabileceği gibi her ikisi birlikte de uygulanabilir.

Blefaroplasti, genellikle kaş kaldırma, alın kaldırma ve endoskopik orta yüz ameliyatları ile kombine edilerek uygulanmaktadır.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kapağı estetiği illustrasyon

Üst göz kapağı estetiği veya göz kapağı düşüklüğü ameliyatı kısaca bölgedeki fazla deri ve kas dokusunun alınmasıdır.

Göz kapağı katlanma çizgisinden kesi yapılarak ameliyat izinin görünmemesi sağlanır. Alın germe ve kaş kaldırma operasyonlarıyla birlikte uygulandığında elde edilen sonuç çok daha estetik olacaktır.

Gözaltı torbaları, gözaltı kırışıklıkları gibi alt göz kapağı problemlerinde ise alt göz kapağı estetiği yani alt blefaroplasti yapılır. Kirpiklerin 1,5 mm altından oluşturulan kesiden göz altı kapağı düzeltilir. Deformasyonun türüne göre yağ torbaları dışarıya çıkartılır, fıtıklaşma noktaları sıkılaştırılır, torbalanmanın önündeki deri gerginleştirilir ya da torbaların oluştuğu bölgedeki dokular yanağın üst bölgesine doğru dağıtılır. Kesi kirpik çizgisi bölgesinden dikilir, bu nedenle ameliyat izi olmaz.

Ameliyat Genellikle Ne Kadar Sürer?

Üst göz kapağı işlemi ortalama 30 dakika sürer.

Göz kapakları yüzün diğer estetik ve fonksiyonel bölümlerinden anatomik olarak daha komplekstir, bu nedenle operasyon çok titiz bir planlama ve cerrahi teknik gerektirir.

Alt göz kapaklarında cerrahi işlem ortalama 1-1,5 saat sürer, bu süreyi etkileyen en önemli faktör göz kapağına ilave olarak yüzle ilgili herhangi başka bir işlem yapılıp yapılmayacağıdır.

Göz Kapağı Estetiği Öncesi Sonrası

Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmeli?

Ameliyat öncesinde hastanın estetik cerrahiyi gerçekleştirecek doktor ve anestezi uzmanına kullanıldığı ilaçlar ve genel sağlık durumuyla ilgili bütün detayları bildirmesi gerekir. Operasyondan 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçlar, bitki çayları, balık yağları kullanımı durdurulmalı, özel bitkisel kür uygulamaları yapılmamalıdır. Tüm operasyonlarda olduğu gibi blefaroplasti operasyonu öncesinde de sigara ve alkol tüketimini en az bir hafta önceden kesmek tavsiye edilir. Bu, iyileşme sürecinin daha hızlı geçmesi için çok önemlidir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?

İyileşme sürecinde ilk günlerde oluşan ödem genellikle birinci haftanın sonunda çözülür ve hasta ikinci hafta rahatlıkla normal hayatına devam edebilir.

Göz kapağı ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Göz kapağı ameliyatlarında kesi izleri üst kapakta tam kapak kıvrım yerinde, alt kapakta ise kirpik diplerinde kalır. Bu izler, üst kapakta yaklaşık 1. aydan itibaren görünmez, alt kapakta ise 2. aydan itibaren tamamen soluklaşır.

Göz kapağı ameliyatının riskleri nelerdir?

Sıfır riskli ameliyat yoktur, risk oranı hastanın genel sağlık durumuyla ilgilidir. Örneğin hastanın sigara kullanıyor olması yara iyileşmesini kötü yönde etkileyebilir. Ya da daha önce bu bölgede geçirilmiş ameliyatlar veya göz kapağı hastalıkları ödemi arttırarak iyileşmeyi geciktirebilir.

Nadir de olsa rastlanabilen durumlar;

  • Kanama: Çok nadir olarak bazı vakalarda görülür, müdahale edilmesi gerekir.
  • Bulanık Görme: İlk birkaç gün rastlanabilen bir durumdur, geçicidir.
  • Normalden Fazla Gözyaşı: İlk birkaç hafta rastlanabilen bir durumdur, geçicidir.
  • Uyku Esnasında Gözleri Kapatmada Güçlük: İlk birkaç gün rastlanabilen bir durumdur, şişliklerin inmesiyle düzelir.

Sıkça Sorulan Sorular

Estetik Kaygılar Dışında Hangi Durumlarda Yapılmasını Öneriyorsunuz?

Göz kapaklarında zamanla ortaya çıkan deri bollaşması üst göz kapağı düşüklüğüne neden olmaktadır. Bu düşüklük bazen görmeyi engelleyecek derecede fazla olabilmektedir. Bu durumda fonksiyonel açıdan da tedavi edilmesi şarttır.

Göz Kapağı Estetiği için Yaş sınırı var mıdır?

Göz kapağı ameliyatları için belirli bir alt ya da üst yaş sınırı yoktur. Erken yaşlarda göz çevresinde oluşan minimal deformasyonlar genellikle cerrahi olmayan, ameliyatsız estetik yöntemleriyle çözülebilir. Ancak yaş ilerledikçe ya da deformasyonun seviyesi arttıkça, cerrahi olmayan müdahaleler yetersiz kalmaya başlar. Bu durumda kesin çözüm göz kapağı ameliyatlarıdır.

Ameliyat sonrası normal hayata ne zaman dönülür?

Göz kapağı ameliyatları genellikle çok iyi sonuç alınan, iyileşme süreci kısa ve rahat geçen ameliyatlardır. Hasta en fazla 3 gün istirahatten sonra normal hayatına dönebilir.


AMELİYAT HAKKINDA

Ortalama Konaklama Süresi 1 hafta
Hastane Konaklama Süresi 1 gün
Ameliyat Süresi 3-5 saat
Anestezi Türü Lokal-Genel anestezi
İyileşme Süresi 2 hafta

İlgili İçeriklerimiz

Burun Estetiği

Burun yüzün orta bölgesinde bulunur ve bakıldığında yüzde ilk dikkati çeken yapıdır. Burnun şekli ve yüzdeki diğer yapılarla orantısı, estetik görünümü önemli ölçüde[...]

Devamını Oku

Burun Dolgusu

Burnunun genel görüntüsünden şikâyetçi olan kişiler için ameliyatsız bir burun düzeltme işlemidir. Kişinin rahatsızlık duyduğu duruma göre, bu işlemden sonra burun şekil[...]

Devamını Oku

Alın Dolgusu

Alın bölgesindeki kırışıklıkların ve çizgilerin ortadan kaldırılması için yapılan bir dolgu enjeksiyon yöntemidir. Alın bölgesindeki çizgilerin içerisine hyarulonik asitli[...]

Devamını Oku

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kulakların baş ve yüz ile doğru orantılı ve doğru konumda bulunmaması, estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye sebep olabilir. Halk arasında "Kepçe Kulak" olarak[...]

Devamını Oku
;