Sosyal yaşantımızda ve psikolojik durumumuzda sorunlara yol açabilecek düzeyde, aşırı el ve ayak terlemesi sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. Birçok hastalığın habercisi olabilecek bu durum ihmal edilmeden doktora başvurularak tespit edilmeli ve hastalık varsa tedavisine geçilmelidir.
Terleme, bünyemizin vücut ısısını dengelemek için verdiği yaşamsal bir fizyolojik tepkidir.
Hiperhidroz yani aşırı terleme ise herhangi bir dış etken olmadan, örneğin aşırı sıcak ortamlarda olmasak da efor sarf etmesek de durup dururken ortaya çıkan aşırı terleme durumudur.
Aşırı Terleme hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Vücudumuzda iki tür ter bezi bulunur (Ekrin ve Apoekrin).
Ekrin ter bezleri yüz, koltuk altı, el ve ayaklarda yoğunlaşmıştır ve aşırı terleme durumundan bu ter bezleri sorumludur.
Ameliyat, medikal tedavi, pomad ve losyonlar, iyontoforez (elektrik akımı), gibi uygulamalar güncel tedavi yöntemleridir. Ancak bazı olumsuz yan etkileri vardır ve aşırı terlemede yetersiz kalabilirler.
Botoks enjeksiyonu, ter bezlerini uyaran sinir uçlarından uyarıcı madde salınmasını engelleyerek aşırı terlemeye karşı olumlu etki göstermektedir.
Özel, ince uçlu iğnelerle el ve ayaklarda aşırı terleyen bölgedeki derinin içine Botilinum Toksin (Botoks) enjekte edilerek uygulanmaktadır.
Hiperhidroz (aşırı terleme) teşhisi konmuş olan kişilerin tedavilerinde etkili bir yöntem olarak uygulanabilmektedir.
Botoks ile tedavi yönteminin, cilt hastalığı olanlarda, hamilelerde ve kas/sinir rahatsızlığına sahip olan kişilerde uygulanması tavsiye edilmez.
Aşırı terleme tedavisinde bir yöntem olarak kullanılan Botoks uygulamasının, 6 aydan 1 yıla kadar etkisini sürdürebildiği gözlenmiştir.
Yapılan botoks uygulamasının etkisi azalıp aşırı terleme durumu tekrar oluştuğunda uygulama yeniden yapılabilir. İhtiyaca göre, hekim tarafından sıklığı belirlenmelidir. Genellikle ortalama 6 ayda bir uygulanması gerekebilir.
Hemen hemen hiçbir yan etkisi olmayan, kolay bir şekilde uygulanabilen, olumlu etkisi kesin olan bu işlemden sonra günlük yaşama hemen dönülebilir.
Doğal ve bitkisel yöntemlerle aşırı terlemeyi önlemek mümkün değildir. Bununla beraber olumlu etki edip ter kokusunu azaltmada katkı sağlayabilirler. Örneğin; aloe vera jeli ile kabartma tozu, limon suyuyla tuz karışımları gibi.
Baharatlı yiyecekler, alkollü ve kafeinli içecekler fazlaca tüketildiklerinde terlemeye sebep olabilmektedirler.
Botoks, antibiyotik ve aşılarda da olduğu gibi, bakteriden elde edilir, yılan zehiri değildir. Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir nörotoksindir.
Terleme, aşırı efor harcadığımız, heyecan veya korku hissettiğimiz anlarda da ortaya çıkabilen veya vücut ısımızın aşırı arttığı durumlarda vücut ısısını düşürmek için ortaya[...]
Devamını OkuSon yıllarda Botoks uygulamalarından, estetik amaçlarla güvenli ve başarılı bir şekilde faydalanılmaktadır.
Devamını OkuTerleme sağlıklı bir vücut tepkisidir. Aşırı terleme ise bir rahatsızlık sebebi olabilir. Koltuk altlarında oluşan aşırı terleme hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlığımızı[...][...]
Devamını OkuBotoks uygulaması denince ilk akla gelen estetik uygulamalar olsa da, uzun yıllardır tıp alanında bir çok konuda tedavi maksadıyla etkin olarak kullanılan bir yöntemdir.
Devamını Oku