Diş Eti Çekilmesinde Kök Hücre

Diş eti çekilmesi

Diş eti çekilmesi her yaşta gözlenebilen yaygın bir problemdir. Çoğu kişiler başlangıçta diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmeyebilir, çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş ilerler.

Diş eti çekilmesi farklı nedenlerle oluşabilir. Güçsüz diş etlerinin sebebi engellenmez ve tedavisi yapılmazsa, ilerleyen zamanda daha ciddi sorunlara neden olabilir. Diş, etinden uzaklaşmaya başlayıp diş çevresinde plakların birikebileceği "boşluklar" oluşabilir. Tedavi edilmezse bu boşluklar derinleşir ve diş sallanmaya başlayabilir.

Kök hücre tedavisi ile diş etinin temelini oluşturan fibroblast hücreleriniz laboratuvar ortamında çoğaltılarak geri enjekte edilir ve böylelikle eksilen hücrelerin yerine geçerek diş etinin yenilenmesini ve onarımını sağlar.

Diş eti nedir?

Diş etleri yani gingiva, çene kemiğine yapışık bulunur. Her bir dişi, boyun kısmının çevresinde ve görünen bölümün altında yaka gibi saran bir dokudur. Diş köklerini korur ve kan damarları açısından zengindir.

Diş eti çekilmesi nedir?

Deş eti çekilmesi illustrasyon

Diş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun geri çekilmesidir. Bu çekilmenin neticesinde diş ve diş eti çizgisi arasında boşluk ya da cepler oluşur. Bu boşluklara hastalığa neden olan bakteriler kolaylıkla yerleşir.

Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği zaman, dişleri destekleyen kemik yapıları ve dokular ciddi biçimde hasar görebilir ve sonuçta diş kaybı gerçekleşebilir.

Diş eti çekilmesinin belirtileri nelerdir?

  • İlk işaret çoğunlukla diş hassasiyetidir.
  • Sağlıklı diş eti pembemsi renkteyken, zayıf diş etlerinde kızarıklık veya şişkinlik görülür.
  • Fırçalarken, sert yiyecekler yerken ya da durup dururken kanama olabilir.
  • Bazen normalden daha uzun görünen bir diş olabilir.
  • Dişin üzerinde, diş etiyle birleştiği noktada (diş eti çizgisi) bir çentik hissedilebilir.
  • Zayıf diş etleri, dişlerinizden geri çekilerek alttaki kökü de ortaya çıkarabilir.
  • İleri vakalarda dişlerde sallanma görülebilir.

Diş etleri neden çekilir?

Diş eti çekilmesinin her yaşta ve farklı nedenlerle görülmesi mümkündür. Bu sebeplerden başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:

Periodontal hastalıklar:

Diş eti çekilmesinin ana nedeni, kemik ve dokuları tahrip eden enfeksiyonal diş eti hastalıklarıdır.

Genetik faktörler:

Bazı kişiler kalıtsal yatkınlık sahibidir ve diş eti hastalıklarına karşı daha duyarlı olabilirler.

Yanlış ve sert diş fırçalama:

Sert ya da yanlış bir fırçalamayla, dişleri koruyan diş minesinin yıpranmasına ve diş etlerinin çekilmesine sebep olabilirsiniz.

Yetersiz diş bakımı:

Yetersiz diş fırçalama, antibakteriyel gargara ve diş ipi kullanmama gibi sebepler özellikle dişlerin arasında birikecek plakların tartar denen diş eti taşlarına dönüşmesine sebep olabilir. Diş ve diş etlerinize yapışan sert yapılı bu tartarlar, diş eti çekilmesine yol açabilir.

Hormonal değişiklikler:

Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar diş etlerinin daha hassas olmasına dolayısıyla da diş eti çekilmesinin görülmesine zemin hazırlar.

Tütün ürünleri kullanmak:

Her türlü tütün kullanıcıları, dişlerinde çıkarılması zor olan yapışkan plaklara sahip olma riskine sahiptir. Tütün kullanımı, diş etindeki damar sağlığını da olumsuz etkilediğinden, diş çekilmesi için kuvvetli bir nedendir.

Diş gıcırdatmak ve sıkmak:

Bazen farkında dahi olmadan, dişlerinizi sıkmak ya da gıcırdatmak, dişlerinize çok fazla güç uygulayarak diş etlerinin çekilmesine sebep olabilir.

Yanlış hizalanmış dişler:

Dişler düzgün şekilde sıralanmadığında diş, diş etleri ve kemiğe çok fazla basınç uygulanarak zamanla diş eti çekilmesi görülebilir.

Dudak veya dilde piercing:

Bu bölgelerde bulunan bir takı, diş etlerine devamlı temas edip, dokusunun yıpranmasına ve tahriş olmasına sebep olabilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi nasıl yapılır?

Diş etlerinizin zayıfladığından veya çekilmesinden şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken, bunun sebebini belirleyip en uygun tedaviyi tavsiye edebileceği için, uzman bir diş hekimine danışmak olmalıdır.

Diş taşı ve plak temizliği:

Diş hekimi tarafından derinlemesine temizleme yapılarak, diş eti çizgisinin altında ve kök yüzeyinde oluşan plak ve tartar çıkarılır. Açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak amacıyla düzgünleştirilir. Diş hekiminiz kalan zararlı bakterilerden kurtulmak amacıyla antibiyotik de önerebilir.

Diş eti ameliyatı:

Durum, fazla kemik kaybı ve çok derin cepler oluşacak kadar ciddiyse, diş eti çekilmesinin sebep olduğu hasarı onarmak amacıyla diş eti ameliyatı gerekli olabilir.

Kök hücre tedavisi:

Diş eti çekilmesinin tedavisinde güvenle ve kolaylıkla uygulanan bir yöntemdir. Kendi diş etinizden alınan bir parçadan çoğaltılan fibroblast hücreleri, özel laboratuvarlarda çoğaltılıp geri enjekte edilerek diş etinin yenilenmesi ve iyileşmesi hedeflenir. Tek başına ya da durumunuza göre diğer tedavilerle kombine olarak uygulanabilir.

Kimler diş eti çekilmesi riski altındadır?

  • Diş eti çekilmesi her yaşta gözlenebilir olsa da, yaş alma önemli bir etken olarak görülmektedir. 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık %88'inde en az bir dişte çekilme vardır.
  • Tütün ve tütün ürünleri kullanan kişilerde de diş eti çekilmesi riski yüksektir.
  • Ailede diş eti çekilmesi öyküsü varsa risk artmaktadır. Çünkü kalıtsallık diş eti çekilmesinde önemli bir unsurdur.
  • Diyabet (şeker hastalığı) diş etinde çekilme riskini çoğaltan bir hastalıktır.

Diş eti çekilmesini tedavi etmek için hangi tip cerrahi kullanılır?

Diş hekiminizin bireysel ihtiyacınıza göre seçeceği, diş eti çekilmesi ameliyatı yöntemleri şunlardır:

Açık flep operasyonu:

Etkilenen diş eti dokusunu geriye katlanarak, zararlı bakteriler ceplerden uzaklaştırır. Diş eti dokusu, diş kökü üstündeki yerine sıkıca sabitlenerek oluşan boşluklar küçültülür.

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu:

Diş eti çekilmesi sonucu tahribat varsa, kaybedilen kemik ve dokuyu yeniden oluşturma yöntemi kullanılabilir. Diş eti dokusunu geriye katlanıp bakteriler giderildikten sonra, bölgeye rejeneratif bir materyal uygulanır. Son olarak yine, diş eti dokusu diş veya dişlerin köküne sabitlenir.

Yumuşak doku grefti:

Tedavide faydalanılan yöntemlerden biri de bağ dokusu greftdir. Bu işlemde, üst damaktan veya başka bir bölgeden doku alınarak açıkta kalan kökü saran diş eti dokusuna dikilir.

Diş eti çekilmesi nasıl önlenir?

  • Tam ve düzenli diş bakımı uygulayın. Dişlerinizi her gün fırçalayın ve diş ipiyle temizleyin
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalayın.
  • Sigara veya bir tütün ürünü kullanıyorsanız, zaman kaybetmeden bırakın.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin.
  • Ağzınızda gelişen değişimleri takip edin ve ihmal etmeyin.
  • Senede en az bir kez veya önerildiği sıklıkta diş hekiminizi ziyaret edin.

Kök Hücre ile Diş Eti Tedavisi

Diş eti çekilmesinde kök hücre tedavisi, hastalık nedeniyle, zamanla ya da başka faktörlere bağlı olarak eksilen, oysa temel görevi diş etinizi sağlıklı ve güçlü kılmak olan fibroblast hücrelerinizi yerine geri koymak için yapılan bir uygulamadır.

Kendi diş etinizden elde edilerek, hiçbir yabancı madde eklenmeden özel laboratuvarlarda çoğaltılıp geri enjekte edilen fibroblast hücreleriniz diş etlerinizde doğal bir tedavi sağlamaktadır ve hiçbir yan etkisi yoktur.

Kök Hücre Nedir?

Vücudumuzdaki doku ve organları oluşturan temel hücreler olan kök hücrelerin görevi, hücresel zarar gören bir doku veya organda ilgili hücreye dönüşerek yenilenme ve onarım sağlamaktır.

Bölünebilme yetileri sınırsızdır. Yöneldikleri veya yöneltildikleri bölgede, genetik hata oluşturmaksızın iyileşme ve yenilenme sağlarlar.

Diş etinin içerisinde; diş etinize özel fibroblast hücreleri bulunmaktadır. Bu hücreler diş etlerinin güçlü ve sağlıklı durmasını sağlar.

Diş eti tedavisinde kök hücre nereden alınır?

Diş etine has fibroblast hücreleriniz özel laboratuvarlarda çoğaltılmak üzere yine kendi diş etinizden alınacak olan küçük bir parça dokudan elde edilir.

Diş etinde kök hücre uygulaması nasıl yapılır?

Hekim tarafından diş etinden 3-4 mm.’lik bir doku alınarak Sağlık Bakanlığı onaylı özel kök hücre laboratuvarlarına gönderilir. Laboratuvar ortamında 45 gün boyunca; diş etini oluşturan Fibroblast hücreler üretilir.

Üretilen kendi hücreleriniz 30 gün ara ile diş etlerinize geri enjekte edilir. Hücreler burada çoğalmaya devam ederek diş etinizi onarmaya başlar. Bu sayede diş eti çekilmeniz tamamen önlenebilir, gerileyebilir veya yavaşlatılabilir.

Ne kadar sürer?

İlk işlem olan üretime gönderilmek üzere alınacak olan dokunun alınması maksimum 15 dakika sürer. Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre laboratuvarında hücrelerin üreme süresi 30-45 gündür. Dolayısıyla, ilk uygulama parça alındıktan 30-45 gün sonra, diğer 2 uygulama da ortalama 1’er ay ara ile yapılır. Her bir uygulama seansı yaklaşık 1 saat sürer.

Uygulama sonrası iyileşme süreci

Uygulamadan hemen sonra, hücrelerin diş etinde çoğalması ve etkinleşmesi süreci başlar. Ancak, diş etinin kendisini onarması yavaş yavaş gerçekleştiğinden, iyileşme etkisi 8-12 ay sonra en üst seviyeye ulaşır.

Yan etkisi veya zararı var mı?

Tedavide vücudunuzdan alınan kendi hücreleriniz hiçbir katkı kullanılmadan geri verildiği için uyumsuzluk ya da alerjik reaksiyon gibi riskler taşımaz. Hiçbir yan etkisi ya da zararı söz konusu değildir. Güvenli ve kolay bir uygulamadır.

Kimler yaptırabilir?

Herhangi bir başka sağlık engeli bulunmayan her birey için diş eti çekilmesinde kök hücre tedavisi uygulanabilir.

İlgili İçeriklerimiz

Kök Hücre İle Cilt Gençleştirme

Hücrelerimiz belli bir yaşta ölmeye başladığı için yaşlanırız. Peki bu hücreleri cilde geri vererek cildi gençleştirmek mümkün mü?

Devamını Oku

Kök Hücreli Yağ Enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu uygulamalarının estetik açıdan güzel sonuçlar verdiği yıllardır deneyimlenmektedir. Ancak, bu sonuçların kalıcılığı konusundaki oran tatmin edici olmayabiliyordu.

Devamını Oku

CGF

Kozmetik-antiaging amaçlı olarak başarılı şekilde uygulanan CGF (Concentrated Growth Factor) aynı zamanda yara iyileşmesi ve kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde de[...]

Devamını Oku
;